Dansken har det godt økonomisk. Det har vi haft en hel del år efterhånden, og det har ført til at mange flere mennesker dyrker en barndomsdrøm om at skabe ting med deres hænder på hobbyplan. Mange af de traditionelle håndværkerfag ser man nu blive lavet i de private hjem. Der er simpelthen blevet råd til materialer og udstyr.
Men når man arbejder med tungt maskineri og voldsomt værktøj, er der nogle ting, man bør have i baghovedet.
Sikkerheden
Danske sløjdlærere er sandsynligvis den menneskegruppe med det laveste gennemsnit af fingre. Ikke så sjældent skal man pille lidt ved rundsaven eller drejebænken, når der sidder noget i klemme, og WHOOP, så ryger der en finger.
Det skal vi naturligvis undgå. Sørg derfor for, at du altid slukker dine maskiner, og tager dem ud af stikkontakten, inden du putter dine fingre i nærheden. Prøv også at se, om du kan løse problemet med andet, end dine fingre. Det kunne være en gren eller en skrue.
Skulle uheldet alligevel være ude – på den ene eller anden måde – er det vigtigt at have en førstehjælpstaske i dit værksted, så du hurtigt kan lægge en forbinding eller skylle et brandsår.
Værktøjet
Mange tror, at de bare kan bruge deres gamle værktøj, når der skal laves hjemmelavede produktioner af enten metal, træ eller garn derhjemme. Det er en sandhed med modifikationer. Selvfølgelig er en sav en sav, og den skal nok skille to stykker træ fra hinanden, men hvis du virkelig vil have et ordentligt resultat, er det værd at investere i værktøj, der er lavet specifikt til dit håndværk.
Er du gået i gang med metalsløjd, eller lige er startet med at smede, er det altså nødvendigt at anskaffe sig det rigtige smedeværktøj, for at behandle metallet korrekt.